
Det overordnede formål med konferencens poster-session er at etablere en faglig indflyvning til dagens tema og åbne feltet til dansk SOSU-uddannelsesforskning- og udviklingsarbejde.
v. centerleder Anne-Birgitte Rohwedder og forskningsleder Charlotte Wegener.
Ældreminister Mette Kierkgaard sender en videohilsen til konferencens deltagere.
ved Anja Overgaard Thomassen, Lektor, Aalborg Universitet og Henrik Lykke, Daglig leder, Silkeborg Kommune.
Nye vinde blæser indenfor SOSU-feltet, særligt har nye organiseringsformer tiltrukket sig stor opmærksomhed både politisk og i medierne. Lidt karikeret kan man sige, at de nye organiseringsformer ses som løsningen på de nuværende udfordringer inden for ældreområdet.
Men har vi glemt, at nye organiseringsformer i høj grad kræver læring og forandring? Og hvor har vi gjort af ledelse?
Daglig leder Henrik Lykke og lektor Anja Overgaard Thomassen vil i deres oplæg belyse, hvorfor ledelse i ældreplejen bør gennemgå en grundlæggende transformation, for selvstyrende teams og mere faglig frihed til medarbejderne betyder ikke at ledelse er overflødig. Tværtimod! Men det betyder, at ledelsesrollen skal redefineres.
ved Vibe Aarkrog, Ph.d. og lektor i erhvervspædagogik, Aarhus Universitet
I oplægget vil Vibe Aarkrog fortælle om resultaterne fra et udviklings- og følgeforskningsprojekt, hvor der er gennemført afprøvninger af simulation som et tredje læringsrum i sosu-assistentuddannelsens første oplæringsperiode.
Simulationsforløbet varede fem dage og blev gennemført på plejecentre og i hjemmeplejen i 12 kommuner med 12 tilhørende SOSU-skoler.
Resultaterne fra projektet bygger på spørgeskemaundersøgelser til elever og oplæringsvejledere ved begyndelsen og afslutningen af første oplæringsperioder samt interview med elever, oplæringsvejledere og undervisere ved afslutningen af simulationsforløbet.
Oplægget vil fokusere på de særlige læringsmuligheder i simulation og mere generelt i et tredje læringsrum.
Endnu en mulighed for at komme rundt og se på konferencens posters.
Det overordnede formål med konferencens poster-session er at etablere en faglig indflyvning til dagens tema og åbne feltet til dansk SOSU-uddannelsesforskning- og udviklingsarbejde.
1. Modsatrettede logikker i uddannelse og arbejde
Ved Anne Liveng, lektor, RUC.
Oplægget præsenterer pointer fra følgeforskning i efter- videreuddannelse af medarbejdere i demensplejen. Forbedret kvalitet af demensplejen er et sundhedspolitisk mål i Danmark.
En dansk region iværksatte et uddannelsesprogram for frontlinjemedarbejdere, der fokuserede på en holistisk og personcentreret tilgang til arbejdet med mennesker der lider af demens. Uddannelsesprogrammet blev mødt med entusiasme blandt medarbejderne, men også frustration, da de ikke kunne se muligheder for at bruge den viden, de havde tilegnet sig.
Vores forskning peger på, at kvalitetsforbedring i demensplejen kræver kompetenceudvikling, men at dominerende effektivitetslogikker i arbejdet forhindrer anvendelse af de omsorgslogikker, undervisningen talte for.
2. Læringslogikker og vidensformer i ældreplejen
Ved Britta Møller, Ph.d. og post doc ved Institut for kultur og Læring. AAU
Britta Møller præsenterer fund fra et mindre interviewstudie, der undersøger læringsforståelser i ældreplejen, herunder hvem der anses som lærende og hvad der skal læres.
Med inspiration fra Ellström (2001, 2005) teoretiske skelnen mellem læringslogikker, findes, at ældreplejen domineres af en reproduktiv læringslogik, hvor elever og uddannede skal lære at reagere på veldefinerede problemstillinger på effektive og korrekte måder.
Denne læringslogik understøttes af teoribaseret form for viden, som man kan ‘læse op på’ eller spørge mere erfarne kolleger om og relaterer sig til løsning af simple problemer.
Dette kan være problematisk, idet omsorgsmedarbejderne i stadig stigende grad må håndtere komplekse problemstillinger, som kræver en udviklingsorienteret læringslogik, og at deres erfaringsbaserede viden inddrages og kvalificeres.
I denne session skal vi indgå i spændende rundbordssamtaler, hvor vi i relation til forskellige tematikker skal drøfte aktuelle behov og muligheder for fremtidige forsknings-praksis-samarbejder.
v. Poul Toft Frederiksen, Dansk Forsknings- og Innovationsråd, Chef for Poul Due Jensen Fonden, Grundfos.